Voetbal is emotie. En hoe. Van uitzinnige supporters tot de spelers die bloedlink worden bij een rode kaart. En dan zijn er nog de voetbalcommentators, die in extase hun verslag. Zoals het legendarische Komt dat schóóót! van wijlen Hugo Walker.

Wat zoekt een wetenschapper in die wereld? Een data-analist nog wel?

“Bij Liverpool FC zouden ze zeggen: alles. Daar lopen ze voorop als het om data- inzichten in de voetballerij gaat.” Aan het woord is Folkert Boer, sinds juli van 2018 verbonden aan RKC Waalwijk als Sportwetenschapper & Data-analist. “En in Amerika gaan ze helemaal ver. Daar zijn clubs die weten van de fans exact bij welke merchandise ze hen naar binnen moeten loodsen.”

Wacht even. Nu heeft hij mijn aandacht.

Want wat doet Folkert dan precies bij onze Wollukse club RKC?

 

De voetballerij is net als een bedrijf

“We meten, analyseren en trekken daar lering uit. Vergelijk het met een bedrijf. Daar vinden we het normaal om de prestaties van onze mensen te monitoren. Waarom fikst de ene monteur een karwei sneller dan de andere? En als we zien dat in een bedrijfshal de factor temperatuur van invloed is op de productie, dan doen we daar iets mee. Precies zo zetten we data in in de voetballerij.”

De interesse in data-science van RKC komt niet uit de lucht vallen. Met als ambitie de eredivisie, staat er een stevig fundament aan beleidsbeslissingen. Zoals meer connectie met het bedrijfsleven, kennis delen én met een R&D-afdeling aan de slag gaan.

GPS-technologie

“En daar past data science in. Draagbare GPS-technologie meet de bewegingen van de spelers, de teamdynamiek en de fysieke gesteldheid. Denk aan de sprints, de snelheden, de hartslag, het herstel. Maar ook de data van de bal is enorm belangrijk, zoals balbezit en balpositie. Geavanceerde technologie legt die gegevens voor ons vast. Ik sta regelmatig met mijn device langs de lijn.

Uit die data halen we antwoorden. We analyseren alle objectieve informatie. Wat is nou het rendement van corners, van voorzetten? Of tijdens een wedstrijd: je ziet exact hoe het er met de conditie van je spelers voor staat. Hoe fit zijn ze nog en wanneer treedt de vermoeidheid op?”

Ook geeft data ultieme mogelijkheden tot evaluatie. Folkert: “Als club heb je je eigen speelwijze en visie. Vergelijk het met de bedrijfsvoering van een onderneming. Een paar jaar geleden, toen ik werkzaam was bij een andere club, werden we een keer goed weggespeeld. Maar toen we de data analyseerden kwam eruit dat we voor 90% trouw waren gebleven aan onze afgesproken speelwijze. We verloren, maar over het spel viel niet te twisten. Dat was gewoon goed en exact conform ons plan. Andere factoren veroorzaakten ons verlies.”

Peperdure transfers

De mogelijkheden zijn oneindig. Gaat data ooit een rol spelen bij die peperdure transfers? Folkert: “Dat gebeurt al. Een dag in de week werk ik bij Remiqz, een partij die onder andere clubs en spelersmakelaars ondersteunt en adviseert op het gebied van bijvoorbeeld transfers. Je ziet dat steeds meer mensen in de voetballerij geïnteresseerd en vertrouwd raken met het gebruik van data.”

Data dus, in de conservatieve wereld van de voetballerij. Folkert: “Veel clubs kopen de technologie. Ze krijgen ladingen ruwe data, maar zitten dan met de handen in het haar. Want wat nu? Wat moeten ze er mee? Dan is het weggegooid geld.

Bij RKC kan er veel meer met data, maar dat kost ook geld. Wij kiezen ervoor om gefaseerd, en met de juiste kennis data in te zetten. De randvoorwaarden moeten kloppen, wil je überhaupt aan de slag kunnen met data. Je moet weten waar je mee bezig bent. Met mensen werken die de vertaling kunnen maken van ruwe data naar zinvolle informatie.”

Kijk. Een man naar mijn hart. Een feest van herkenning.

Voor RKC levert de data science inzicht op. In hoe ze de fysieke en tactische prestaties van hun mannen verbeteren. In blessurepreventie of trainingsmethodiek. Op weg naar de eredivisie zal data niet leidend zijn, maar absoluut van ondersteunende waarde.

Daarvan ben ik overtuigd.

En dat geldt eigenlijk voor iedereen met serieuze ambities. Voetbalclub of onderneming. Data helpt je op weg naar dat hogere level: de eredivisie.