Daar zaten ze. De heren directeur. Golfbaan. Terrasje, sigaartje.

“Dat big data hè, doen jullie daar eigenlijk iets mee?” “Maar natuurlijk! Bijblijven, veural bijblijven.”

En zo kon het gebeuren dat één van hen, licht verontrust, 8 man sterk naar mijn kantoor stuurde. Laat je maar eens goed informeren door die jongens!

Het is zoals vroeger op het schoolplein. Zwaan kleef aan. Alsof big data een leuke gadget is. Iedereen heeft het, dus… hebben!

Kom maar door met de inzichten

Het gezelschap kijkt me afwachtend aan. Ik doe nog een rondje koffie, als ik plotseling vraag: En? Over welk vraagstuk breken jullie je hoofd binnen het bedrijf? Verwarring alom. Een vraagstuk? Nee, dat is er niet direct. Maar wel heel veel data! Hoe verzilveren we die, meneer de expert? lacht iemand zenuwachtig.

Het is niet de technologie, maar de vraag

En daar zit het misverstand. Verbeeld je dat de big data technologie tot de hemel rijkt. Je kunt je beschikbare data eindeloos verzamelen, analyseren en combineren. Degene die dáár meer over willen weten zijn echte techneuten. Die data science als hobby hebben.

Maar de ondernemer of bestuurder? Die interesseert dat niet. Die wil er kennis uithalen, inzichten, antwoorden op vragen! De logistieke dienstverlener die met minder kosten meer goederen wil afleveren.

Omzetdaling voorkomen, klantloyaliteit bevorderen, gedrag voorspellen. Het kan allemaal. Maar niet voordat je jouw vraagstuk helder hebt en tijd steekt in het onderzoeken van de factoren die daarbij allemaal meespelen.

Big data om de big data? Hou toch op!

Verdiep je alleen in big data als je met problemen of vraagstukken rondloopt die jouw bedrijfsvoering of organisatie in de weg staan. Er volgt een interessante ontdekkingsreis door jouw data. En dat is geen sinecure. Een intensieve zoektocht naar de antwoorden op jouw vraag, die wellicht in de data verborgen liggen.

En wie die inzichten begrijpt en vertaalt naar nieuwe actiepunten, dat is degene die geheid op voorsprong staat!

Dus kom gerust, ook met acht man

Bij Aorta werken we dagelijks aan dit soort projecten. Wil je meer weten over hoe big data jouw bedrijf of organisatie verder kan helpen? Neem eens contact op. Wees welkom. Ook met acht man sterk.

Zolang je maar niet verwacht met een leuke gadget de deur uit te gaan.